Akupunktur

Akupunktur
Akupunktur
Akupunktur enligt Traditionell Kinesisk Medicin (TCM)
Den kinesiska medicinens grundfilosofi är att se det unika i varje individs sjukdomsbild och att undersöka varför man har problemen. Utifrån detta görs en behandling anpassad för just den individen.

Inom TCM kallas människans livskraft för Qi. Vid sjukdom beskrivs flödet av livskraften Qi som störd. Med akupunktur kan balans och ett fritt flöde av Qi uppnås vilket lindrar sjukdom eller återställer hälsan.

I Kina används akupunktur både som behandlingsmetod mot smärta samt olika sjukdomstillstånd, men lika ofta som friskvård för att stärka kroppens immunförsvar och för att undvika obalanser i kroppen som kan leda till värk eller sjukdom.

Vid en akupunkturbehandling sätts mycket tunna sterila engångsnålar i särskilda akupunkturpunkter. Känslan kan beskrivas som pirrande eller som en liten stöt som strålar ut från nålen.

Akupunktur enligt TCM kan behandla många olika sjukdomstillstånd och åkommor. Modern forskning* visar att akupunktur ger bäst effekt efter upprepning och regelbundenhet. 5 – 7 behandlingar kan ibland behövas för att få önskad effekt. Behandlingen frisätter bland annat hormonet endorfin som kopplas till smärtlindring och välmående. Lymfa- och blodflöde förbättras och därmed stärks inre organ samt immunförsvar. Akupunktur har även en tydlig avslappnande och lugnande verkan.

Akupressur utförs enligt samma behandlingsprincip som akupunktur, men man trycker då på akupunkturpunkterna med fingrarna i stället för att använda nålar.

Estetisk Akupunktur
Akupunktur gör att blodcirkulationen i hud och muskler ökar vilket ger cellerna mer syre och näring samtidigt som slaggprodukter förs bort. Huden blir mer elastisk och får bättre lyster. Spänsten i musklerna ökar och huden slätas därmed ut. Då helhetstänkandet står i fokus behandlas hela kroppen via punkter som är vitaliserande och motverkar stress. Något som kommer att märkas i ditt yttre.

Koppning
Sugkoppar i glas eller gummi trycks fast på huden eller förs fram och tillbaka över behandlingsområdet. Undertrycket som skapas påverkar muskler och underhud och främjar blodcirkulationen. Koppning används vid muskelspänningar, muskel- eller senfästesinflammationer och för att lindra smärta. Koppning är också effektiv vid behandling av celluliter och slapp hud.

Eva Bergfors
Eva Bergfors
Eva Bergfors är certifierad akupunktör och akupressör samt Tuina-massageterapeut och har jobbat med detta sedan 2007.

Vidare är Eva utbildad vid Skolan för Kinesisk Medicin och Jiangxi University of Traditional Chinese Medicine i Nanchang, Kina samt är medlem i Komplementärmedicinska Riksförbundet.


*) publicerat i bl a PubMed. PubMed är en fritt tillgänglig databas för vetenskapliga publikationer inom biomedicin och biologi.